03.12.2019 

/ Jaa

Suomalainen kiinteistö sai ensi kertaa hyvinvointisertifikaatin – Säterinportin toimistokampuksella on panostettu hyvinvointiin poikkeuksellisen paljon

Espoon Leppävaarassa sijaitseva Säterinportin toimistokampus on saanut kansainvälisen WELL-hyvinvointisertifikaatin ensimmäisenä kiinteistönä Suomessa. Säterinportti saavutti WELL Core & Shell -sertifikaatin kultatason. WELL ottaa huomioon rakennusten vaikutukset inhimilliseen hyvinvointiin ja käyttäjien terveyteen seitsemällä eri osa-alueella. Hyvinvointisertifikaatin saaminen on poikkeuksellista, sillä Pohjoismaissakin sertifikaatti on vasta muutamilla yksittäisillä kiinteistöillä.

Suomessa on myönnetty ensi kertaa kiinteistölle kansainvälinen hyvinvointisertifikaatti. WELL Building Standard on kiinteistöjen sertifiointijärjestelmä, joka perustuu siihen, miten tilat vaikuttavat käyttäjiensä hyvinvointiin ja terveyteen. Säterinportin toimistokampus Espoossa saavutti marraskuussa WELL Core & Shell -sertifikaatin kultatason.

Säterinportissa työskentelevien ihmisten hyvinvointiin on panostettu monella tavalla sekä viihtyvyyden että talotekniikan näkökulmasta. Kiinteistön omistava ruotsalainen Nordika uudisti toimistokampuksen täysin, ja nykyisin työntekijöiden käytössä on muun muassa lepoon ja rentoon työskentelyyn tarkoitettu mukavuusalue. Nordika on parantanut tiloja myös tarjoamalla vuokralaisyrityksille liikuteltavia työpisteitä, kuntosalin, ryhmäliikuntatilan, hierojan, kahvilan sekä lounasravintolan, joka tarjoaa laadukasta paikallisesti tuotettua ruokaa ja kannustaa terveelliseen ruokavalioon. Talotekniikassa on kiinnitetty erityistä huomiota esimerkiksi sisäilman laatuun, ilmanvaihtoon sekä oikeanlaiseen valaistukseen. Konseptin toteutti paikallisena kumppanina suomalainen Trevian Asset Management.

– Työntekijöiden hyvinvointi on ollut toimistokampuksen kehityksen lähtökohta alusta alkaen. Emme halua tarjota Säterinportin yrityksille vain neliöitä, vaan tilaa, jossa on hyvä olla ja tehdä töitä.Toimitiloilla on tutkitusti merkittävä vaikutus työhyvinvointiin ja viihtyvyyteen, mikä taas lisää työntekijöiden ja sitä kautta yrityksen tuottavuutta. WELL-sertifikaatti on osoitus siitä, että tässä työssä on onnistuttu, sanoo Nordikan kiinteistöjohtaja Robert Högström.

Säterinportti tilat

Harvinainen saavutus myös Pohjoismaissa

Hyvinvointisertifikaatin saaminen on hyvin poikkeuksellista, sillä Pohjoismaissakin sertifikaatti on vasta muutamilla yksittäisillä kohteilla. Aiemmin Suomessa on sertifioitu vain yksi yksittäinen toimistotila, joka kuuluu rakentamisen ympäristöohjausta tekevälle yritykselle. Kiinteistötason sertifioinnin Säterinportti saavutti ensimmäisenä Suomessa. Sertifioinnin kohteena ovat B- ja C-rakennukset, joissa sijaitsee suurin osa kiinteistön yhteiskäyttötiloista, kuten ravintolat, kuntosali ja Mukavuusalue. Kaikki Säterinportin rakennukset ovat samaa tasoa, joten sertifiointi heijastaa koko kampuksen korkeaa laatua.

WELL Core & Shell -sertifioinnissa toimitilan vaikutukset ihmisten hyvinvointiin arvioidaan seitsemässä kategoriassa, jotka liittyvät sekä talotekniikkaan että viihtyvyyteen. Kiinteistön tulee panostaa kaikkiin kategorioihin, jotta sertifikaatti voidaan myöntää. Kategoriat ovat sisäilma, vesi, ravinto, valaistus, kuntoilu, viihtyvyys ja hyvinvointi. Kaikki kategorioista annettavat pisteytykset perustuvat tieteelliseen tutkimukseen, ja paikan päällä tehtävässä auditoinnissa tehdään varmentavia mittauksia esimerkiksi liittyen ilmanlaatuun ja akustiikkaan.

Myös vuokralaiset ovat olleet tyytyväisiä Säterinportin kehitykseen. Jo Säterinportin uuden hyvinvointipainotteisen konseptin suunnittelussa mukana olleen eCraftin markkinointijohtaja Maria Heimonen korostaa työhyvinvoinnin merkitystä IT-alan yrityksissä.

–  Työntekijät ovat olleet todella tyytyväisiä Säterinporttiin. Hyvinvointi näkyy kaikessa tekemisessämme. Meillä viihdytään todella hyvin, meillä on suhteellisesti vähän sairaspoissaoloja ja ihmisillä on terve tasapaino työn ja vapaa-ajan välillä. Uskomme, että työpäivä täytyy saada luonnolliseksi osaksi ihmisten hyvinvointia ja palautumista, ja tässä olemme mielestäni onnistuneet hyvin, Heimonen sanoo.

Heimonen uskoo, että hyvinvointiin keskittyvistä tiloista on yritykselle myös liiketaloudellista hyötyä.

– IT-alalla kilpailu hyvistä osaajista on todella kovaa, joten haluamme erottautua kilpailijoistamme panostamalla työntekijöidemme hyvinvointiin ja osaamisen kehittämiseen. Hyvinvointia tukevilla tiloilla on iso rooli tässä, hän sanoo.

Säterinportissa hyvinvoinnin kehittämistä jatketaan myös tästä eteenpäin.

– WELL-sertifikaatti pitää uusia kolmen vuoden välein, ja aiomme tietysti säilyttää sen. Mutta Säterinportissa hyvinvointi on kuitenkin kokonainen ideologia, ei ainoastaan tapa saavuttaa tunnustusta, sanoo Trevianin liiketoimintajohtaja Antti Venermo.

Säterinportti toimistotilat

Yli kymmenen yrityksen yhteinen panostus

Säterinportin työhyvinvointiin tähtäävä konsepti on ollut mittava projekti, jossa kiinteistön omistaja Nordika halusi saada aikaan merkittävän muutoksen. Mukana ovat olleet kiinteistökehittäjä Trevian paikallisena kumppanina, arkkitehti- ja pääsuunnittelusta vastannut Visiomo, tila- ja sisustussuunnittelun tehnyt RÄIHÄ, liikunta- ja kuntosalipalveluista vastannut Espoon Haba, ravintolapalveluista ja ravitsemuskonsultoinnista vastannut Soupster, projektinjohdosta ja rakennuttamista vastannut CBRE,  projektinjohtoa ja talotekniikkasuunnittelua tehnyt Sitowise, akustiikan suunnitellut Helimäki Akustikot, tekninen isännöitsijä Newsec, tila- ja sisustussuunnittelun tehneet Lillehammer ja Concept by Laura, älyviherseinät toimittanut Naava sekä Green Building Partners, joka on vastannut WELL -sertifiointiprosessin läpiviennistä . Säterinportissa toimivia yrityksiä ovat projektissa edustaneet eCraft ja CastorIT.

– Olen ylpeä tästä laajasta yhteistyöstä, jolla paitsi saavutettiin tämä sertifikaatti, onnistuttiin ennen kaikkea luomaan ainutlaatuinen työympäristö kaikille, jotka työskentelevät tässä kiinteistössä. Teimme tämän ihmisiä varten. Aiemmin tyhjä ja hieman ankea toimistokokonaisuus on nyt yksi halutuimpia osoitteita pääkaupunkiseudun toimistomarkkinoilla, sanoo Nordikan toimitusjohtaja Jonas Grandér.

Lisätietoja:

Daniel Tuori

markkinoinnin ja viestinnän johtaja

Trevian Asset Management

050 310 0731

daniel.tuori@trevian.fi

Antti Venermo

liiketoimintajohtaja

Trevian Asset Management

040 507 5943

antti.venermo@trevian.fi