Ukrainan sota ja vaikutus Suomeen (Päivitetty 15.3.2022)
Trevian tuomitsee Venäjän hyökkäyksen Ukrainaan. Sota Ukrainassa on vakava, surullinen ja valitettava, ja seuraamme raskain mielin aluetta kohdannutta humanitääristä kriisiä.
Venäjän naapurimaassa toimivana yrityksenä meille on erityisesti ulkomaisten sijoittajiemme suunnalta esitetty useita kysymyksiä ja huolia liittyen tilanteen vaikutuksiin Suomessa. Alla jaamme Trevianin näkemyksiä esitettyihin kysymyksiin turvallisuuden ja talouden näkökulmista.
Turvallisuus
Suomi ei ole Nato-jäsen, mutta kuuluu Euroopan unioniin. Vaikka Ukraina ei kuulu EU:iin, EU (ja Suomi osana sitä) tukee Ukrainaa taloudellisesti ja tarvikkein, myös asein.
Suomen presidentti Sauli Niinistö vieraili äskettäin Valkoisessa talossa ja kertoi Suomen ja USA:n tiivistävän puolustuksellista yhteistyötä. Suomi on jo nyt Naton kumppani. Yhteistyö Ruotsin kanssa on merkittävää. Keskustelua Natoon liittymisestä käydään nyt valtiojohdon parissa aktiivisesti ja mielipidemittaukset osoittavat enemmistön suomalaisista olevan Nato-jäsenyyden kannalla.
Suomen turvallisuusnäkökulmasta tärkeä huomio on se, ettei asiantuntijoiden näkemyksen mukaan Suomeen kohdistu välitöntä tai pitkän aikavälin sotilaallista uhkaa.
Pakotteet
Valtionvarainministeriön (7.3.2022) arvion mukaan energian ja ruoan hinnat todennäköisesti nousevat koko Euroopassa, myös Suomessa, kasvu hidastuu ja inflaatio kiihtyy, ainakin väliaikaisesti. Samalla myös stagflaation riski kasvaa. Venäjän osuus Suomen koko viennistä on vajaat 5 % ja Venäjän viennin loppuminen voi leikata arviolta 1–1 ½ % Suomen BKT:sta. Heikompaakin skenaariota pidetään toki mahdollisena mm. epäsuorien vaikutusten ja arvaamattomien kehityskulkujen kautta.
Pakotteet vaikuttavat merkittävimmin kahteen suureen suomalaisyritykseen: Fortumiin ja Nokian Renkaisiin. Fortumilla on voimalaitoksia Venäjällä ja se tuo Venäjältä öljyä, ja Nokian Renkaat omistaa tehtaan Venäjällä.
Talousvaikutukset
Markkinat ovat reagoineet Suomessa ja maailmalla. Nordean näkökanta kuitenkin on, ettei Euroopan taloudelle tule kauaskantoisia vaikutuksia, koska talousalueen perustat säilyvät muuttumattomina.
Suomen Pankki (11.3.2022) laati Ukrainan sodan aiheuttaman poikkeuksellisen tilanteen takia kaksi eri ennustetta: Ensimmäisessä laskelmassa vaikutukset talouskasvuun ja inflaatioon rajautuisivat pääosin vuoteen 2022 ja talous kasvaisi noin 2 prosenttia. Toisen laskelman mukaan vientimarkkinat heikentyvät enemmän ja raaka-aineiden ja energian hinnat pysyvät pitkään korkeina. OP-ryhmän pääekonomistin Reijo Heiskasen (4.3.2022) mukaan suurin Ukrainan sodasta koituva vaikutus tavallisen suomalaisen kukkaroon onkin energian hinnan nousu.
Myös OP-ryhmän (11.3.2022) ennusteen mukaan Suomen talouskasvu jää tänä vuonna tasan kahteen ja ensi vuonna yhteen prosenttiin. Se merkitsee molemmille vuosille 0,7 prosenttiyksikön laskua OP:n edellisestä, tammikuun ennusteesta. Arvio perustuu oletukselle, että ulkomaankauppa Venäjän kanssa jää olemattomaksi ja korvaavien vientimarkkinoiden löytäminen vie aikaa. OP kuitenkin painottaa, että vaikka sota Ukrainassa painaa hiukan Suomen kasvua, Suomen taloudella on sietokykyä.
—
Trevianin tämänhetkisen markkinanäkemyksen mukaan sijoitusympäristömme ei ole merkittävästi muuttunut ja vetovoimatekijät ovat ennallaan. Siten voimme jatkaa suositustamme sijoittaa kiinteistöihin Suomessa. Seuraamme kuitenkin tarkasti tilanteen kehittymistä ja tiedotamme kumppaneillemme mahdollisista toimintaamme vaikuttavista muutoksista. Kiinnitämme erityistä huomiotamme tietoturvaamme ja kehitämme tietoturvaamme ISO/IEC 27001 -standardin mukaisesti. Trevianin IT-järjestelmässä hyödynnetään alan parhaita käytäntöjä mahdollisimman korkean tietoturvan varmistamiseksi.
Ajatuksemme ovat ukrainalaisten puolella. Tukeaksemme osaltamme sodasta voimakkaimmin kärsiviä, olemme tehneet lahjoituksen Suomen Punaisen Ristin kautta humanitääriselle avustustyölle konfliktialueilla.